Filmtipset

Råkade på SVT Play hitta en av Harry Dean Stantons allra sista rollprestationer. Filmen heter ”Lucky” och är regisserad av John Carroll Lynch. (Om man undrar över den andre regissören Lynch så är han med som skådis i just den här filmen.)

”Lucky” handlar om en 90-årig man som oväntat (för honom själv) drabbas av insikten att döden förr eller senare kommer att bli ett faktum för honom. I sina försök att hantera tankarna och känslorna som följer i vågskvalpet av denna talgdank får han hjälp av bland annat en landsköldpadda, ett mariachiband och en sjuårig buddist.

Trots att huvudpersonen Lucky verkar ha väldigt mycket gemensamt med Harry Dean Stanton själv så är handlingen ganska tunn, med personer som på given signal dyker upp och serverar kaffe, drinkar och passande repliker. Men Lucky som person är en hjärtevärmande bekantskap, mycket på grund av hans godmodigt släpiga och lite hesa röst som är ack så vacker i sång.

På tal om Stanton, må han vila i frid, har jag under ett par veckors tid nu letat mig fördärvad efter hushållets exemplar av ”Alien”. När hela min själ trängtar efter en mäktig filmupplevelse vet jag att ”Alien” levererar. Om jag bara kan hitta den. Innan den hittar mig…?