Lär mig nåt nytt 8

Efter mitt höstarbete i fårhagar med instängslande och grästrimmande har jag lärt mig att det finns något som heter hjortflugor (Lipoptena cervi). De påminner till utseendet om tjockbenta spindlar, men de har vingar och är ganska platta. Deras uppgift i livet är att vara blodsugande parasiter vars larver på hösten utvecklas till vuxna individer som genast börjar flyga runt i jakt på ett nytt värddjur.

File:Deer fly.jpg
Bilden är hämtad från: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Deer_fly.jpg

När en hjortfluga hittat ett offer, helst en hjort, ett rådjur eller en älg för att kunna fullborda sin reproduktionscykel, bryter den av sina vingar och slår sig till ro tills den ätit sig mätt och kan släppa en ny laddning larver på marken så att dessa kan utvecklas till nya blodsugare, som behöver hitta nya värddjur. Och så vidare.

Förutom hjortdjur kan även hästar råka ut för dessa parasiter. Och människor. Insekten kallas ibland älgfluga eller älglus, men jag kallar den rätt och slätt för äckelmardrömsvämjelighet.

Jag kan inte finna något som helst tilltalande med denna snabbkravlande, svårupptäckta, envetna insekt som sprider bakterier vilka i sin tur kan ge hudinfektioner. Lusflugan är tämligen liten, har klor på fötterna som gör att den svårligen släpper taget när den väl har landat på en, och den är mycket snabb som sagt.

När man känner att en insekt kryper på en gör man bäst i att hoppas att det inte är en hjortfluga, för är det det så hjälper det inte att svepa bort den och tro att saken är klar. Med stor sannolikhet har den bara hoppat upp på fingrarna och kilat in under tröjärmen och rusat iväg upp mot nacken och håret. Sedan kan man duscha, schamponera och kamma sig till förbannelse, men under flera timmar därefter hittar man ändå nya äckelmardrömsvämjeligheter på kroppen och på kläderna ända tills man bara vill skrika och aldrig mer vågar somna.

Innan jag förstod vad dessa djur var för något släppte jag ut dem i det fria. Nu dräper jag dem med ett snabbt slag med en rund sten. Hemskt att behöva säga om (oskyldiga) djur men hjortflugor ger mig uppkastningsimpulser.

(Källor: https://www.mdedge.com/dermatology/article/171732/infectious-diseases/deer-ked-lyme-carrying-ectoparasite-move; https://sv.wikipedia.org/wiki/Hjortfluga