Kryptiskt

Fem av tio gånger ”lyckas” jag ta på mig kläderna antingen ut-och-in eller bak-och-fram trots att jag alltid kollar först så att det verkligen ska bli rätt.

Eventuellt är det denna märklighet som även påverkar min (o)förmåga att komma underfund med kryoptovalutahandel.

Inledde mina självstudier i ämnet genom att göra en duckduckgo-sökning på ”köpa och sälja bitcoin”. Hamnade så småningom hos bland annat CryptoRunner.com och Kryptovalutor.se som är generösa med information.

När jag efter några timmar tyckte att jag fått ett hum om grunderna i blockkedjor, grävare, hard wallets och annat cyberrymdigt så började jag leta efter pålitliga och prisvänliga handelsplatser.

CryptoRunner hjälpte till. De rankade eToro som nummer 1: ”Bästa Krypto Handelsplats i Sverige – Säker, Snabb och Enkel.”

Taget, tänkte jag i min enfald. Och min dumhet, nativitet eller vad man ska kalla det, satte sig bakom ratten direkt. När jag, på eToros begäran, skrivit in ett användarnamn, min mailadress och ett lösenord så bara tystnade allt.

Ingenting hände, hur många gånger jag än försökte med nytt användarnamn, nytt lösenord, ny inloggningsväg, omstart, och så vidare. Frustrerad läste jag på lite mer, gjorde nya försök, misslyckades, svor, startade om datorn, försökte igen, och så vidare tusen gånger som det kändes.

Så jag har ingen aning om varför jag till sist äntligen släpptes vidare och ombads försäkra att jag inte var en robot. Jag sa att det är jag inte. Tyvärr.

Därefter skulle jag verifiera min identitet via mail – klicka här, skriva där, klicka igen, bläddra tillbaka – och kom så småningom fram till en slags startsida. Vimsade runt lite bland flikarna och fokuserade sedan på menyn till vänster. ”Sätt in pengar” lät vettigt, tyckte jag och klickade.

Hamnade omedelbart i en ”skapa din profil”-korridor där allt om kön, ålder, adress, inkomst, ekonomiska kunskaper och erfarenhet, beloppsgränser, yrke och syftet med kontot skulle redovisas, bland annat med hjälp av fotodokumentation av id-handlingar och räkningar.

När alla uppgifter blivit inknappade och jag fått besvara en lång rad frågor om derivathandel, hävstångseffekt, kopieringstjänst och liknande, skulle jag läsa igenom 2 långa dokument om alla de risker som är förknippade med CFD:er och annat. Ungefär då märkte jag hur bekymrad jag hunnit bli. Undrade var jag egentligen hamnat någonstans. Jag ville ju bara testa att köpa kryptovaluta, inte gambla om kurser med en halv förmögenhet som insats.

Men jag tog mig i kragen och knåpade vidare. Vid det laget hade cirka fem timmar passerat. ”Snabbt och enkelt” framstod nu som ett tvättäkta skämt, men fråga mig inte i vilket universum det skulle kunna anses roligt.

Sedan skulle (förstås) ett kontokort kopplas till min profil. Inloggning här, knapptryckningar där, klicka, leta, nya knapptryckningar, blablabla.

Insättningsminimum på eToro är 500 SEK, men när jag skulle genomföra transaktionen framkom det att man inte kan betala i svenska kronor. Okej. Det hade jag gärna velat få reda på lite tidigare. Vips drog Mastercard en tämligen hutlös växlingsavgift på 1,7 procent.

Sedan var det ”bara” att börja handla. Men eftersom eToros webbplats inte är särskilt intuitiv (nybörjarvänlig) hade jag ganska stora problem med att hitta det som jag ville testköpa, alltså någon form av kryptovaluta.

När jag till sist hittade en förteckning med de olika valutorna som kan köpas och säljas möttes jag av ”positioner” och andra nya termer som spädde på min oro att köpet kanske skulle medföra en läskig skuld-/gamblingsituation.

Efter några extra funderingsrundor klickade jag trots allt på ”Handla”, först bitcoin och sedan solana. Enligt mina (amatörmässiga) efterforskningar bygger de på olika principer och har sina respektive för- och nackdelar, och när jag nu ändå bara testar själva grejen så är det lika bra att doppa tårna i de två olika sjöarna…

Hittills verkar allt vara som det ska. Förutom…

Det rekommenderas att ha beloppet i en extern wallet. Därmed nästa svårighet: Det var ingen lätt sak att få info om hur man går till väga för att flytta valutan från eToros e-wallet till en extern dito. FAQ och Hjälp och Kundtjänst och Fan och hans filsingar!

Till slut hittade jag fram till eToros engelskspråkiga sida och klickade mig fram på känn till en beskrivning om hur man gör. Har inte testat proceduren än och vet därför inte om den kommer att fungera i verkligheten. Men om jag får gissa blir svaret: ”Såklart inte. ”

Som en parentes: Allt ovanstående krångel fick mig att i ett svordomsosande ögonblick prova med Coinbase istället – ”Bra handelsplats för nybörjare, lätt att komma igång” enligt CryptoRunner.

Efter samma typ av lite läskigt ingående frågor och krav på fotodokumentation som hos eToro blev jag visserligen godkänd av Coinbase som kontoinnehavare. Men sedan ville de inte ha pengarna som jag erbjöd med mitt kort.

Min slutsats blir att jag ännu inte har hittat fram till vare sig rätt handelsplats eller rätt förvaringsplats (wallet). Men det är kanske löjligt att begära att man ska få kläm på allt inom ett dygn? Vem tror jag att jag är egentligen? Stephen Hawking?