Ny upptäckt

Såg en märklig liten varelse idag bland rabatternas kantnepetor. Inte så värst liten egentligen. Större än en halv tumme, med grön päls på ryggen, vita ringar runt ögonen, rödbrun maggördel, mörkrosa kanter nedtill på vingarna, en jättelång snabel, blåskimrande antenner, svart-och-vit-mönstrad bakkropp och snabb som en trollslända i flykten. När den hovrade framför blommorna såg den ut som en kolibri i profil.

Var svårt att hinna plåta den, men jag fick ändå några bilder som fångade den i stora drag. Undrar hur jag ska gå till väga för att ta reda på vad det var för något. Har (ännu) inte lyckats hitta någon insektsmotsvarighet till den omistliga växtdatabasen PlantNet.

Tillägg: Har lyckats spåra mig fram till att det handlar om någon art av svärmare, dvs en fjäril som oftast är nattaktiv men även förekommer i dagaktiva varianter, och som kan bli mycket stor. Men än så länge har jag inte hittat just ”min” svärmare.

Tillägg 2: Tjohoo! Hittade mitt fotomotiv till slut. Det är en humledagsvärmare (icke att förväxlas med en svävflugedagsvärmare).