Framförhållning

Egentligen är det väldigt väldigt väldigt mycket för sent påtänkt att börja spara till pensionen – eftersom jag som egen företagare inte kommer att få ett öre mer än det jag själv har lyckats få ihop – men nu har jag på allvar börjat studera börsen och granska aktier och fonder och till och med smakat på att köpa på mig sådant som jag tror på. Det är både spännande och nervöst. Men att spara på ett vanligt bankkonto, till 0,65 procents ränta i bästa fall, är helt och hållet idiotiskt när inflationen är mycket högre än så och det varje år dras skatt på räntebeloppet och ens besparingar därmed sakta men säkert knapras upp av andra än en själv.

Därför har jag bland annat börjat månadsspara i indexfonder som Avanza Zero och Nordnet Sverige (0 kr i avgift), samt i Spiltan Investment aktiefond (0,20% i avgift). Det gäller att ha järnkoll på avgifterna!

Detsamma gäller valet mellan ett ISK-konto och ett AF-konto. I det förstnämnda sker en (just nu pga ränteläget tämligen låg) schablonbeskattning varje år utan hänsyn till vinst eller förlust. I det sistnämnda sker en 30-procentig beskattning på uttagen vinst. Rent allmänt har jag via diverse avgiftskurvor förstått det som att ISK lönar sig för ca 5 års sparande, och AF för det andra.

Dags att återgå till jobbet så att det ramlar in några kronor till nästa autogirosparande. Kämpa kämpa!