Hur ska en huvudperson vara?

Trodde aldrig att jag frivilligt skulle öppna en bok om boxning, men där är jag ändå nu. Håller på med en novellsamling av F.X. Toole: Rope Burns – Stories from the Corner; på svenska Million dollar baby – berättelser från ringhörnan (övers. Einar Heckscher).

Har mycket svårt att begripa mig på själva tjusningen med boxning – och förordet där författaren motiverar och förklarar sin fascination får inte fjällen att falla från mina ögon. Trots det älskade jag Million Dollar Baby, med Hilary Swank i huvudrollen och med Clint Eastwood i registolen (och i ringhörnan). Det beror på att filmen egentligen handlade om något utöver boxning, den handlade om det vackra i en enskild människas obändiga vilja och vägran att låta andra bestämma villkoren för hennes existens.

Till slut lånade jag därför hem originaltexten och upptäckte att Tooles novell var lika engagerande som Eastwoods film. En eloge till dem båda, med andra ord. Och till Hilary Swank, vars Maggie Fitzgerald, fortfarande får mig att undra om jag kanske håller på och bli förkyld, för det var änna tusan vad det klumpar sig i halsen.

Maggie får betala ett högt pris för sin kamp mot alla odds, men på vägen mot sin undergång lyckas hon, via sin sparring – bokstavligen och bildligen – med tränaren/ställföreträdande pappan, ändå vinna en plats i läsarens hjärta för evigt.