I backspegeln

Håller på att städa bland alla mina gamla texter och hittar då en och annan lustig betraktelse från en tid jag inte längre minns. Som denna, när året var 2012, och det i media tydligen pratades om en slags ”den moderna människans undergång”:

”En solstorm väntas hit år 2012 och när den drabbar jorden förmodar jag att den ivriga debatten om bokens framtid, läsplattor och skamligt ofördelaktiga e-boksavtal får ett naturligt slut. Antagandet bygger på att solstormen förväntas slå ut all elektricitet på denna vår planet. Senast något sådant hände var 1859, men då var det i stort sett bara telegrafisterna som blev olyckliga. Medan de svor över att det slog gnistor om deras morsekoder var de flesta andra fullt upptagna av att beundra norrskenet som sträckte sig ända ner till Medelhavet.

År 2012, alltså. Det kan bli året då bensinpumpar, datormoln och tevetittande försvinner; då författare inte längre måste blogga, twittra, facebooka för att sälja sig själva och sina böcker. Året då böcker självklart skrivs och läses på papper. Bra böcker vilka kan läsas i skenet av soffmöblerna som hushållet tuttat eld på i jakten på värme och energi till kokplattan för trädrotsoppan som vankas till middag.”