Sevärda filmer

Senast sedda filmer – och som biter sig fast, var och en på sitt sätt – är ”The last thing he wanted”, baserad på en berättelse av Joan Didion, regisserad av Dee Rees, samt ”Hateship loveship”, baserad på en berättelse av Alice Munro och regisserad av Liza Johnson.

I den första filmen spelar Anne Hathaway en knivskarp journalist som rotar i USAs inblandning i Nicaraguas stridigheter mellan contras och sandinister på 80-talet. Det är en aning svårt att hänga med i turerna kring vapen, narkotika, pengar, lönnmördare och politik, så jag tror att jag ska läsa på lite om de faktiska händelserna under Reaganregimen innan jag ser om filmen. Anne Hathaway är fullkomligt lysande. Som alltid!

I den andra filmen spelar Kristen Wiig en extremt hämmad men egentligen mycket målmedveten kvinna som försörjer sig som hushållerska. Tror att Mr. Cohab har rätt i att man måste betrakta filmen som en liknelse, att persongalleriet utgörs av värderingar som ställs mot varandra. Huvudpersonen rör sig genom handlingen som ett stillsamt samvete, en katalysator till ett förändrat beteende som slutligen leder fram till den amerikanska drömmen om familjen med stort F. Jag konstaterar detta som ett sätt att slippa bli förbannad på vad budskapet om en kvinnas högsta dröm annars verkar vara. Och Kristen Wiig är en sådan skicklig skådespelare att det räcker som skäl för att se filmen. Tror att den fortfarande visas på SVT Play, så varför tveka?