Lär mig nåt nytt (5)

* Drog fram en bok på måfå ur bokhyllan – Emmetts ex av Ivar Lo-Johanssons ”Tröskeln” – och lärde mig redan på sidan 6 att skäkta betyder vägglus. (Jag har alltid trott att det bara hade med armborstpilar att göra.)
(Källa: Tröskeln av Ivar Lo-Johansson, 1982:6)

* Eva de la Gardie var Vetenskapsakademiens första kvinnliga medlem. Hon var bara 24 år gammal när hon valdes in, och medlemskapet berodde på att hon förstått att potatis kunde användas för att baka bröd, men framför allt hade hon uppfunnit ett sätt att göra brännvin av potatisskal. Poängen var att man nu slapp använda råg, vete och korn för att göra brännvin och istället kunde använda dessa sädesslag till brödbak. Dessförinnan hade hon bland annat klurat ut att potatis kunde användas som puder istället för den dåtida variant som innehöll arsenik. Hon uppfann även en tvål som kunde användas för att bleka bomullstyg.
(Källor: Nationalencyklopedin; https://www.tekniskamuseet.se/lar-dig-mer/svenska-uppfinnare-och-innovatorer/eva-de-la-gardie-brannvin-pa-potatis/)

* Nanna Svartz, född 1890, var Sveriges första kvinnliga professor i medicin. Hon forskade på reumatiska sjukdomar och uppfann en inflammationshämmande medicin som är verksam både mot reumatism och tarmsjukdomar och som är i bruk än i denna dag. Hon gav ut sina memoarer ”Steg för steg” 1968 (som jag härmed har reserverat på Stadsbiblioteket).
(Källor: Nationalencyklopedin; https://www.tekniskamuseet.se/lar-dig-mer/svenska-uppfinnare-och-innovatorer/nanna-svartz-salazopyrin/)