Vad en liten flytt har lärt mig idag

1. Svägerskan och hennes äkta make har lärt mig vad äkta ”true grit” är. Vilka hjältar de är! Jätteförkylda och ändå i superfarten – och lika rara som vanligt –  utan minsta klagan.

2. Idag har jag lärt mig, via svägerskans äkta make, hur man handskas med en bil som har pyspunka: man springer (sic) till närmaste tapp och köper punkteringssprej, skakar noggrant, sprejar in skummet (och hoppas på att man har en person med starka nypor till hands som orkar pressa trots att sprejflaskan är ett måndagsexemplar), kör 1-2 kilometer i sakta mak och beskådar sedan undret när punkteringssprejen hittar läckan, täpper till och på något magiskt sätt även suger in luft i däcket så att man kan åka till närmaste bensinstation med en FUNGERANDE lufttrycksapparat och fylla på med rätt tryck.

3. Att tidens gång kan vara underbar. Flyttkarlsumgicks idag med svägerskans två söner, som jag först träffade när de var små och busiga, utan att kunna ana att denna dag skulle komma då jag fick se och höra hur klokt och hänsynsfullt de umgås med de små människor som nu har blivit deras egna barn. Det var en märklig och mäktig känsla, som faktiskt gör mig lite gråtmild.

4. Att det inte är lätt att bli gammal. Svärmor, som är en galet vital kvinna, har åkt på en elak förkylning som plockar ner henne rejält, samtidigt som hela hennes liv ska börja om på ny ort med allt vad det innebär av många, många decennier av ansamlat stoff som nu måste bemötas och hanteras. När jag såg henne sitta där bland flyttkartongerna i sin dunkappa med en fjärrskådande blick önskade jag att jag kunde trolla bort alla hennes bekymmer och ängsliga tankar. Såklart att det är svårt att tro, när mörkret faller och man bara ser brunpapp och grus, att den nya lägenheten kommer att bli härlig att bo i. Men käraste lilla svärmor, nu börjar ett nytt kapitel. Allt kommer att bli bra, vi lovar!

5. Hur mycket jag tänker på Emmett hela tiden. När jag kom hem till honom, efter att inte ha sett honom sen igår, var det ändå som om vi alldeles nyss hade vistats i samma rum. Solen har ingen chans mot honom. Jag är så lyckligt lottad att det inte går att förstå!