Lycka!

Har gått runt hela dagen och pyrt över att ”Biblioteken i Göteborg” tills vidare har stängt 6 av stadens stadsdelsbibliotek ”i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer”. Att jag blir arg beror på den falska informationen. Det är inte sant att Folkhälsomyndigheten rekommenderar några stängningar av bibliotek. Tvärtom.

Det som än så länge gäller är att regeringen har förbjudit folksamlingar på mer än 50 personer. (Lyssna på de dagliga presskonferenserna, eller läs innantill på de olika myndigheternas hemsidor, vettja, kära kommunala beslutsfattare!) Därmed borde det vara rimligare att stänga det stora biblioteket vid Götaplatsen, som rymmer betydligt fler än 50, och i så fall låta de mindre biblioteken hålla öppet.

Men när jag surfade in på Göteborgs stads hemsida för att undersöka saken närmare hittade jag en tipslista på saker man kan göra istället för att låna och läsa böcker nu när alternativen för andra aktiviteter stadigt krymper. Och bland tipsen fanns Cineasterna, ett filmbibliotek där man kan få låna 8 titlar i månaden gratis om man har ett lånekort på något av de bibliotek som är kopplade till tjänsten. Det finns ganska många och ganska schysta titlar att välja på, och sedan är det bara att glo tills ögona blö’r. Mycket bra.